In Nederland lijden naar schatting 250-500.000 mensen aan de ziekte van Lyme. Deze ziekte, liever gezegd de Borrelia bacterie, zorgt ervoor dat verschillende lichaamsfuncties sterk achteruit gaan. De Ziekte van Lyme is daarmee niet direct dodelijk, maar kan op termijn door het uitvallen van lichaamsfuncties en verlammingsverschijnselen wel de dood als gevolg hebben. In dit artikel bekijken we de gevolgen van de ziekte van Lyme in de verschillende stadia wanneer deze bacterie niet tijdig wordt ontdekt.

Besmetting met de ziekte van Lyme

In een vroeg stadium van de ziekte van Lyme krijgen patiënten vaak een rode of blauw/rode cirkel rondom de plek van de tekenbeet. De Borrelia bacterie veroorzaakt deze cirkel, die doorgaans binnen enkele dagen tot wel drie maanden na de tekenbeet kan optreden. Daarna of tegelijkertijd met het verschijnen van de cirkel kunnen patiënten zichzelf grieperig voelen en bijbehorende symptomen zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid ervaren. Na langere tijd ontstaat een voortdurende spierpijn, krachtverlies of een tintelend gevoel in een van de ledematen, pijn in het gezicht, dubbel zien of moeite hebben met het sluiten van één oog, oogontsteking of hartkloppingen. Daarnaast zullen simpele taken zoals lopen of zware spullen verslepen steeds lastiger worden.

Latere stadia van de ziekte van Lyme

In de voorgaande stadia is de Ziekte van Lyme vervelend, maar niet dodelijk. Voordat de ziekte van Lyme dodelijk kan worden volgt eerst een latere fase, waarin zwellingen en pijn kunnen ontstaan in één of meerdere gewrichten. Daarnaast kan de Borrelia bacterie in deze fase ook huidaandoeningen en hartritmestoornissen veroorzaken, welke de ziekte van Lyme dodelijk kunnen maken.

Het stadium van onverdraaglijk lijden

In dit stadium heeft de ziekte van Lyme al dermate grote gevolgen op de zenuwen en spieren waardoor zenuwpijn, zenuwuitval, verlamming en gewrichtsklachten zijn opgetreden. In veel gevallen leidt dit tot onverdraaglijk lijden en in sommige gevallen is de Ziekte van Lyme dodelijk in dit stadium als gevolg van hartritmestoornissen. Echter gebeurt dit in slechts een minuscuul deel van de gevallen.

Lyme kan leiden tot zelfmoord

Helaas zorgen de gevolgen van de ziekte van Lyme vaak voor psychologische problemen bij hun dragers. Dit omdat de diagnose pas laat wordt vastgesteld, waardoor de bacterie zich al heeft weten te verspreiden door het lichaam en verschillende zenuwen en spieren heeft aangetast. Vindt u het moeilijk om met de gevolgen van de ziekte van Lyme te leven, neem dan contact op met een psycholoog om over je problemen te praten. Zij kunnen u niet helpen met de soms onverdraaglijke pijn, maar wel helpen om met de ziekte van Lyme te leven.

Wat moet je doen bij vermoedens?

Op de vraag of de ziekte van Lyme dodelijk is antwoorden we dus ja, met als kanttekening dat dit zeker niet in alle gevallen zo hoeft te zijn. Om het ondraaglijk lijden te voorkomen dient u bij alle bovenstaande symptomen, na een tekenbeet meteen contact op te nemen met uw huisarts om samen de symptomen te bespreken. Vervolgens zal de diagnose worden vastgesteld, waarin wordt bepaald of u de Borrelia bacterie bij zich draagt en om te voorkomen dat de ziekte van Lyme dodelijk wordt. Dit kan bijvoorbeeld door een bloedonderzoek te laten uitvoeren.