Bloedonderzoek ziekte van lymeHeeft u in de afgelopen tijd een tekenbeet gehad en één of meerdere symptomen die bij de Ziekte van Lyme horen? Bekijk hier over welke symptomen we het hebben. Kies in deze situatie altijd voor de ziekte van Lyme test om de ziekte uit te kunnen sluiten of op tijd met de behandeling te kunnen beginnen. In dit artikel duiken we in de verschillende ziekte van Lyme testen en zal duidelijk worden wat de zin van een bloedonderzoek is. Ten slotte geven we u enkele raadzame tips over de momenten en bij welke verschijnselen waarna je zeker een ziekte van Lyme test moet doen.

Twee testen op Ziekte van Lyme mogelijk

Er zijn twee mogelijkheden voor een de Ziekte van Lyme te testen: een test die u zelf thuis af kunt nemen of/en een bezoek aan de huisarts, waarbij hij naar jouw symptomen zal kijken en eventueel een bloedtest zal afnemen. Na een positieve thuistest heb je alsnog de mogelijkheid om de huisarts te bezoeken, wij raden dit ook ten sterkste aan want huidschimmel lijkt op de Ziekte van Lyme symptomen maar is totaal onschuldig. De dokter zal samen met u kijken of een behandeling nodig is en op welke manier verder onderzoek benodigd is om de juiste diagnose te kunnen stellen. In de meeste gevallen zal de uitslag negatief zijn, gelukkig! Dit komt omdat ongeveer 20% van de teken in Nederland besmet zijn met de Ziekte van Lyme. Daarnaast moet de teek minimaal 24 uur blijven zitten om de Borrelia bacterie aan u over te dragen. Dit verkleint de kans naar ongeveer 8%. Het tekenseizoen loopt vooral in het voorjaar tussen februari en juni.

Bloedonderzoek Ziekte van Lyme

Wil u zekerheid en vaststellen of u de Ziekte van Lyme heeft opgelopen, dan is er een mogelijkheid om te kiezen voor bloedonderzoek via de huisarts om de Ziekte van Lyme te constateren. Helaas kan bloedonderzoek Ziekte van Lyme de ziekte niet uitsluiten, maar ook niet 100% bevestigen. De meeste testen met bloed geven een beeld, dat met een bepaalde zekerheid kan worden gegeven, maar helaas wordt hierbij nooit 100% zekerheid behaald. Dit komt omdat de Borellia bacterie zeer goed uit het zicht kan blijven en in de begin stadia weinig schade aanricht in het lichaam. De diagnose wordt dus nooit volledig vastgesteld op basis van een Ziekte van Lyme test in de vorm van bloedonderzoek. Hiervoor is een combinatie nodig van jouw symptomen, je medische voorgeschiedenis en natuurlijk de tijd die de teek na de tekenbeet in de huid heeft gezeten.

Wanneer kies je zeker voor een ziekte van Lyme test?

Heeft de teek na de tekenbeet meer dan 24 uur in de huid gezeten, dan is het raadzaam om een huisarts te bezoeken omdat de kans op het oplopen van de Borrelia bacterie aanzienlijk groter is. Voor zwangere vrouwen geldt geen andere procedure. Het is namelijk in theorie mogelijk dat een zwangere vrouw de ziekte van Lyme, al dan niet opgelopen vóór de zwangerschap, overdraagt op het ongeboren kind. Zorg er, ongeacht de situatie dan ook voor dat u, met name wanneer de teek langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten, altijd kiest voor een Ziekte van Lyme test en eventueel verder bloedonderzoek via de huisarts.

Wat als de ziekte van Lyme wordt vastgesteld?

Wanneer jouw arts na de Ziekte van Lyme test: de combinatie tussen jouw symptomen, eventueel bloedonderzoek en je medische voorgeschiedenis concludeert dat je de Borrelia bacterie hebt opgelopen, dan wordt direct gestart met een antibiotica kuur. In een vroeg stadium van de ziekte zijn antibiotica tabletten voldoende, terwijl in een later stadium vaak wordt gekozen voor het toedienen van de antibiotica via een infuus. Dit kan de ziekte genezen of alleen vertragen.