Foto van een teek
Bent u de afgelopen dagen in het groen/bos/grasland geweest en waren delen van uw lichaam onbedekt, dan is de kans aanwezig dat een teek zich heeft vastgebeten in uw huid. Nu is het belangrijk dat u de teek na een tekenbeet altijd binnen 24 uur, bij voorkeur met een tekenpen, uit je lichaam verwijdert. De teek heeft dan relatief weinig tijd gehad om de Borrelia bacterie die de Ziekte van Lyme veroorzaakt over te brengen in het lichaam. In dit artikel leert u een tekenbeet herkennen en komen alle tekenbeet symptomen voorbij om ervoor te zorgen dat de tekenbeet op tijd ontdekt wordt.

Tekenbeet herkennen

Een tekenbeet herkennen doet u door rode vlekjes op de huid te ontdekken. In het midden van dit rode vlekje kan een teek verborgen zitten. Deze teek graaft zich als het ware in de huid, waarna alleen nog een rond bolletje op de huid te zien is. Het lijkt op een vreemde moedervlek of klein ballonnetje met bloed. Normaal gesproken is een teek slechts enkele millimeters groot, maar wanneer deze zich vol zuigt met bloed kan een teek tot wel 8 tot 10 millimeter groot worden. Hebt u een teek gevonden, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk, op de juiste manier en bij voorkeur met een tekenpen te verwijderen.

Wat te doen bij een tekenbeet

Teek verwijderen met tekenpenInmiddels bent u op de hoogte over hoe u een tekenbeet herkennen kunt. Om verdere symptomen en gevolgen van de tekenbeet te verminderen, dan wel uit te sluiten is het belangrijk om de teek snel en op de juiste manier te verwijderen. Heeft u een tekenpen bij de hand, dan wordt deze over de teek geplaatst waarna u de teek met een draaiende beweging langzaam losmaakt van de huid waarna deze uit zichzelf zal loslaten. Heeft u geen tekenpen bij de hand, geen paniek, dan kunt u hetzelfde doen met een normale pincet, waarbij u deze onder het uitstekende bolletje van de teek plaatst om deze met een rustige draaiende beweging van de huid los te maken. Ontsmet het wondje vervolgens met 70% alcohol, jodiumtinctuur of jodiumzalf.

Tekenbeet symptomen

Een tekenbeet is ontzettend verraderlijk omdat u in principe niets merkt van een tekenbeet. Pas na verloop van tijd zullen tekenbeet symptomen ontstaan, welke in een periode van enkele uren tot enkele maanden na de tekenbeet tot uiting komen. Na een tekenbeet kunt u de Borrelia bacterie, de veroorzaker van de Ziekte van Lyme oplopen. Symptomen hiervan zijn een rode of roodblauwe kring die zich rondom de tekenbeet vormt en eventueel tegelijkertijd of afzonderlijk een grieperig gevoel met bijbehorende symptomen zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid ervaart.

Heeft u last van bovenstaande symptomen?

Een thuistest kan een goede indicatie geven of u de Borrelia bacterie hebt opgelopen, maar voor een daadwerkelijke diagnose is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts omdat hij samen met u kan kijken naar de symptomen en jouw medische voorgeschiedenis. Op deze manier kan de juiste diagnose gesteld worden en kan de huisarts, afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt, kiezen voor antibiotica in de vorm van tabletten of middels toediening via een infuus.