Verspreiding teken in Nederland
Vaak merkt u in eerste instantie weinig van een tekenbeet omdat deze vrijwel volledig pijnloos is. Om deze reden is het ontzettend belangrijk dat na elke tocht in het groen, waarbij lichaamsdelen onbedekt waren uw lichaam goed bekijkt of u niet toevallig een tekenbeet hebt opgelopen. In eerste instantie is een tekenbeet namelijk niet gevaarlijk en het betekent ook niet altijd dat u direct de Ziekte van Lyme hebt opgelopen. Zorg wel dat u de teek op de juiste manier verwijderd en onthoudt wanneer en waar de teek heeft gebeten zodat er altijd gecheckt kan worden op Ziekte van Lyme symptomen en of er een verband is met de tekenbeet.

Ziekte van Lyme symptomen

In het eerste stadium van de Ziekte van Lyme is het mogelijk dat u nog niets merkt van de aanwezigheid van de borrelia bacterie in het lichaam. De eerste verschijnselen van de Ziekte van Lyme worden zichtbaar in de vorm van een ronde rode cirkel die zich om de plek van de tekenbeet vormt. Deze rode of blauwrode cirkel gaat vaak gepaard met griepverschijnselen zoals koorts, hoofdpijn of spierpijn. Dit zijn enkele ziekte van Lyme symptomen en kunnen enkele maanden aanhouden. Gebeurd dit dan is het zeer belangrijk dat u altijd in contact staat met een arts over de mogelijke behandelwijzen om de Ziekte van Lyme te genezen of de kracht uit de ziekte te halen.

Latere verschijnselen ziekte van Lyme

Na enkele maanden tot jaren verergeren de verschijnselen Ziekte van Lyme doordat de bacterie zich inmiddels heeft vermenigvuldigd en zich heeft verspreid naar verschillende spier- en zenuwstelsels. Dit komt tot uiting doordat patiƫnten met de ziekte van Lyme minder kracht hebben dan eerst en bepaalde ledematen niet meer volledig kunnen bewegen. Uiteindelijk kan Lyme ook leiden tot hartritmestoornissen, waar men in een enkel geval zelfs aan kan overlijden. Hierdoor is het belangrijk om de ziekte van Lyme vroegtijdig te kunnen herkennen en bovenstaande problemen voor te zijn. Is dit bij u helaas niet meer van toepassing, dan kan het raadzaam zijn een psycholoog in de arm te nemen en samen te kijken hoe jij jouw leven zo optimaal mogelijk kunt indelen. Een gezonde mentale gesteldheid is namelijk erg belangrijk in dit ziektepatroon.

Heb jij verschijnselen van de ziekte van Lyme?

Heeft u het idee last te hebben van symptomen van de ziekte van Lyme, dan is het verstandig om eerst na te gaan op welk moment u een tekenbeet gehad heeft. Daarnaast kan u nagaan of de teek op dat moment binnen 24 uur was verwijderd, is dit situatie dan is de kans groot dat de verschijnselen die je ervaart niet gerelateerd zijn aan de Ziekte van Lyme. De kans dat een teek het de Borrelia bacterie in Nederland bij zich draagt is ongeveer 20%, waarbij de besmetting pas na de eerste 24 uur gevaarlijk wordt. Houdt altijd in het achterhoofd dat u bij twijfel beter contact op kunt nemen met uw huisarts om samen met hem tot een diagnose te komen. In een vroeg stadium is de Ziekte van Lyme namelijk nog ontzettend goed te behandelen met een antibioticakuur.