In eerste instantie merkt men vaak het oplopen van de Ziekte van Lyme niet eens doordat de Borrelia bacterie via een pijnloze tekenbeet het lichaam binnenkomt. Na verloop van tijd ontstaan zichtbare en onzichtbare klachten, waarbij ze allemaal gemeen hebben dat je er zowel lichamelijk als geestelijk op achteruit gaat. Het is voor de Ziekte van Lyme gevolgen van levensbelang dat u een tekenbeet leert herkennen en weet welke stappen u op welk moment moet gaan nemen om uiteindelijk zo min mogelijk Ziekte van Lyme klachten te ervaren.

Klachten ziekte van Lyme in het eerste stadium

In het eerste stadium van de Ziekte van Lyme wordt het merkbaar door de ronde cirkel die rond de plek van de tekenbeet komt te staan. Samen met deze cirkel merken patiënten vaak dat zij griepverschijnselen zoals koorts, hoofdpijn en lusteloosheid ervaren. In deze fase is het belangrijk zo snel mogelijk contact op te nemen met uw huisarts, zodat de klachten van Lyme niet erger worden dan ze op dit moment zijn. Neem bij twijfel altijd het zekere voor het onzekere, de gevolgen in een later stadium van de ziekte zijn namelijk erger dan de klachten Ziekte van Lyme in het eerste stadium. Daarnaast zijn ze nog te behandelen als u er snel genoeg bij bent.

Klachten Ziekte van Lyme in een later stadium

Na het begin stadium van de ziekte, dat doorgaans enkele maanden duurt gaan patiënten met de gevolgen van de Ziekte van Lyme pas echt ervaren. Dit wil zeggen dat de bacterie die de klachten ziekte van Lyme veroorzaakt zich steeds verder verspreid door het lichaam en daardoor steeds meer cruciale zenuwen en spieren aantast, met als gevolg dat de klachten ziekte van Lyme toenemen en de fysieke gezondheid van patiënten sterk achteruit gaat. Vaak is het in deze fase raadzaam om samen met een psycholoog te kijken naar de gevolgen die de Ziekte van Lyme voor jou heeft. Het blijkt namelijk dat patiënten met de ziekte van Lyme het vooral lastig vinden om te gaan met de gevolgen van de ziekte. Dit komt omdat er mentale en fysieke barrières ontstaan waar die patiënt nog nooit eerder last van heeft gehad.

Uitzonderlijke klachten ziekte van Lyme

In sommige gevallen treden uitzonderlijke klachten van de Ziekte van Lyme op, oftewel gevolgen die in de praktijk weinig voorkomen. Deze klachten kan u voorkomen door in een vroeg stadium de juiste beslissingen te nemen. Want in de laatste fase (wat niet altijd voorkomt) is het namelijk mogelijk dat de spieren zo sterk aangetast worden dat dit directe gevolgen heeft voor de werking van bijvoorbeeld de hartspier waardoor hartritmestoornissen of ademhalingsproblemen mogelijk zijn, soms zelfs met overlijden van de patiënt als gevolg. Niet alleen de fysieke klachten kunnen leiden tot het overlijden. De mentale last van de ziekte speelt ook een zeer grote rol in de gesteldheid van de mensen die besmet zijn.

Wat moet je doen als je klachten ziekte van Lyme ervaart?

Ervaart u bovenstaande klachten, in welk van de stadiums dan ook en heeft u in de afgelopen maanden een tekenbeet gehad? Neem dan direct contact op met uw huisarts om samen met hem te kijken naar een geschikte behandeling om de ziekte van Lyme te kunnen genezen. Houdt altijd in het achterhoofd dat, hoe eerder de fase, hoe groter de kans is dat u van de ziekte van Lyme kunt genezen en hoe minimaler de klachten zijn.